Bezelyenin Faydaları
Bezelye aynı zamanda yaşlanmayı geciktirici bir sebzedir. Yağsız ve kalorisi düşük bir karbonhidrattır. Lif ve C vitamini kaynağıdır. Bezelye A, C ve B grubu vitaminlerinin yanı sıra demir, fosfor ve potasyum gibi mineralleri de içinde barındıran doyurucu bir sebzedir. Kuru bezelye protein ve nişasta açısından taze bezelyeden daha zengindir. Bununla birlikte, taze bezelyeyi sindirmek daha kolaydır.
½ bardak pişirilmiş bezelye yalnızca 36 kalori olup, 6 gram karbonhidrat, 2.4 gram lif ve 40 miligram C vitamini ( günlük ihtiyacımızın yarısını verir) ihtiva eder. Kolesterol içermez ve iyi bir bitkisel protein kaynağıdır. 3/4 bardak bezelye çeyrek bardak badem ya da 1 yemek kaşığı fıstık ezmesinden daha fazla protein ihtiva eder. Hem lif hem protein içerdiğinden dolayı kan şekerinin dengelenmesine destektir. Yüksek lif ve protein vücu tta şekerlerin emilimini yavaşlatır. Bütün karbonhidratlar natürel şeker ve nişasta ihtiva eder. Karbonhidratlar beyaz şeker ve kimyasal içermedikten sonra endişe edecek bir sorun oluşturmazlar. Bezelye gibi yüksek lif içeren bakliyat tüketmek, sağlıklı vücut ağırlığının sağlanmasına, kalp hastalığı ve 2. tip diyabet riskinin azalmasına destek olur.
Bezelye iyi bir çözünür lif kaynağıdır, daha uzun süre tok kalmanızı sağlar, bağırsak faaliyetlerini düzenler ve kötü kolesterolün ( LDL) azaltılmasına destek olur. Aynı zamanda bir B grubu vitamini olan folat'ı içerir, hücre DNA sının yapım ve onarımında rolü vardır. Folat'ın ruh sağlığı üzerinde de olumlu tesirleri vardır. Yapılan bir çalışmada düşük folat alımının melankolik, depresif belirtilerin artışı ile ilişkili olduğu keşfedilmiştir. Yüksek oranda kumestrol adlı sağlığı koruyan bir polifenol ihtiva eder.
Yapılan bir çalışmada mide kanserinin önlenmesi için bu polifenolün günde 2 miligram kadar alınmasının yeterli olduğu saptanmıştır. Bir bardak bezelye de ise en az 10 miligram kumestrol bulunur. Bir başka çalışmada da polifenollerden zengin bir diyet tüketiminin mide kanserine yakalanma riskini yarı yarıya azalttığı belirtilmiştir. Yüksek oranda antioksidan ( flavonoidlerden kateşin ve epikateşin, karotenoidlerden alfa ve beta karoten, fenolik asitlerden ferulik ve kafeik asit, polifenollerden kumestrol ) içerdiğinden dolayı yaşlanma karşıtıdır , güçlü bağışıklık sistemine yardımcıdır ve yüksek enerji sağlar.
Anti inflamatuar ( iltihap karşıtı ) özelliklerinden ötürü Alzheimer hastalığı, artirit, bronşit, osteoporoz ve kırışıklıkların önlenmesinde rolü vardır.Niasin içeriği ile trigliseridlerin ve VLDL’nin ( düşük yoğunluklu lipoprotein ) üretimini azaltır bu sayede kötü kolesterolün ( LDL ) oluşumu azalıp iyi kolesterol (HDL) artışını destekler, trigliserid seviyelerinin düşmesine destek olur.
Bir bardak bezelye günlük K vitamini ihtiyacın ızın %44’ünü karşılar. K vitamini kalsiyumun kemiklerde korunmasına yardımcı olur, osteoporozun önlenmesi için vazgeçilmezdir. Aynı zamanda K vitamini kanamayı önlemek için kanın pıhtılaşması için gereklidir. Diğer K vitamini içeren kaynaklar karnabahar, kuru bakliyatlar, ıspanak, brokoli ve lahana gibi yeşil yapraklı sebzelerdir. Bezelyede pürin olarak isimlendirilen bir madde bulunur, böbrek deformiteleri (bozuklukları) ya da gut olan kişilerin tüketmesi sakıncalıdır.
Bezelye bedene enerji kazandırır ve vücudu güçlendirir. Kasların gelişmesine ve yenilenmesine destek olur. Kansızlığa iyi gelir. Kan Kanserine karşı koruyucudur. Karaciğerin çalışmasını düzene sokar. Özellikle taze bezelye bağırsakları çalıştırarak kabızlığı giderir.
Görüldüğü üzere bezelyenin faydaları saymakla bitmiyor. Şimdi de bezelyeyi nasıl kullanacağımıza bir göz atalım.
Bezelye Nasıl Kullanılır? Bezelye pek çok yemekte ve çorbalarda kullanılır. Bütün bu yararlarının yanında içerdiği besin öğelerinden dolayı güçlü bir besin olan bezelyeyi sindirmekte bazen güçlük çekilebilir. Bu nedenle, vücudu zorlamayacak ölçüde yemek daha faydalıdır.
0 yorum:
Yorum Gönder