19 Mayıs 2014 Pazartesi

Doğumda Ağrı Çekmemek İçin Neler Yapılmalıdır?

Doğumda Ağrı Çekmemek İçin Neler Yapılmalıdır?

Gebelikte kadınları en çok korkutan ve düşündüren şeylerden birisi de; doğumun ağrılarına ne kadar katlanabileceği, doğumun ağrısız olarak nasıl gerçekleşebileceğidir. Kadınların özellikle gebeliğin üçüncü evresinde en ufak stresten dahi uzak kalmaları gerektiği, meydana gelecek en ufak bir sinir anı veya travmanın hem anne adayına hem de bebeğe zarar vereceği doktorlar tarafından önerilen bir gerçektir. Tıbbın ilerlemeleri düşünüldüğünde ağrısız doğum yapmanın mümkün olabileceğinin bilinmesi, kadınların dokuz ay boyunca doğum ağrılarını düşünmelerine gerek kalmayacağının sinyalini vermektedir. Yazımızda sizlere ağrısız normal doğumun nasıl gerçekleşeceği konusunda bilgilendirmeler yapacağız.

doğum sancısı, doğum ağrısı
Doğum sancıları rahim, karın ve kasıklarda oldukça büyük baskılar oluşturmaktadır. Normal doğumlarda ağrının oldukça fazla görülmesi, bu baskıların dengesiz bir şekilde ilgili bölgelerde görülmesinden kaynaklandığından uzmanlar, baskıların eşit olarak dağılımının sağlanmasının veya ağrı dindiriciler yardımıyla sinir hücrelerinin beyne veri göndermeleri bir süre engellenmek kaydıyla doğum ağrılarını azaltılabileceği görüşüne varmışlardır. Tıp teknolojisinde meydana gelen gelişmeler, doğum ağrılarının giderilmesinde her ne kadar uzmanlar tarafından farklı görüşler ortaya konulsa da ağrı dindiricilerin kullanılması mümkün olduğunu belirlemiş, yapılan ağrı dindirici ilaçlar sayesinde doğumda kasılmalar ve basıncın dengesiz olmasından kaynaklı sebeplerden dolayı ortaya çıkacak acı hissi yok edilmektedir.

Normal doğumlarda ağrının azaltılması, yok edilmesi noktasında en çok kullanılan yöntemlerin başında Epidural anestezi adı verilen yöntem gelmektedir. Yöntem; bel bölgesinde mevcut olan duramater zar etrafına uygulanacak ağrı kesicilerin enjekte edilmesi şeklinde uygulanmaktadır. Doğum ağrıları devam etmekle birlikte vücut tarafından hissedilmeyerek acı hissi vermemektedir. Bu yöntem rahim ağzının doğuma tam olarak hazır olduğu, doğum kasılmalarının en üst düzeyde olduğu anda uygulanmaktadır. Rahim ağzının hazır duruma gelmeden öncesinde yapılan epidural anestezi uygulaması, kasılmaların artmasıyla erken doğum ihtimalini de beraberinde getireceğinden yöntem uygulanmadan önce gerçek doğum sancılarının belirti göstermiş olması gerekmektedir.

Normal doğumda ağrı hissedilmemesi için yapılan epidural anestezi, kadınlarda nasıl etkiler oluşturmaktadır? • Tıpta meydana gelen gelişmeler neticesinde epidural anestezi uygulamaları yapıldıktan sonra hasta yürüyebilmektedir. Yürüme ve diğer hareket kabiliyetlerinde kesinlikle eksikliğe sebep olmayacaktır.
• Hastalarda kesinlikle uyuşukluk ve sersemlik belirtileri görülmeyecektir.
• Kaslarda oluşturulan gevşeme ve rahatlamadan dolayı doğum stresinde oldukça büyük azalmaların görüldüğü bilinmektedir.
• Epidural anestezi yönteminden sonra vücut, kasılmaları hissedecek ancak ağrı hissi oluşturmayacaktır. Bundan dolayı kasılmalar hissedildiği andan itibaren ıkınma yoluyla doğuma yardımcı olunması mümkün olacaktır.
• Epidural anestezi sonrasında hastaların %1’inde de olsa baş ağrısı gibi komplikasyonların görülmesi mümkün olabilir. Bu durumlarda tedaviye gerek kalmadan baş ağrıları 15 güne kadar geçecektir.

0 yorum:

Yorum Gönder