Gripten Korunma Yolları
Havanın ne yapacağını bilmediği, mevsim geçişlerinin ortasında olunan zamanlarda en fazla dikkat etmemiz gerektiği hastalıklardan bir tanesi de griptir. Hava bir açar, bir kapanır. Öncesinde güneşin altında terler, sonra rüzgarı yer üşütürüz. Durum böyle olunca dışarıya ne giyerek çıkacağımızı da şaşırıp kalıyoruz. En iyisi mi biz işi şansa bırakmayalım ve gribe karşı alabileceğimiz önlemlerimizi alalım. Kendimizi, kış mı yoksa yaz mı olduğunu bilemeyen havalardan korumamız gerekir.
İlk olarak şunu belirtmeliyim ki, gripten korunmak öyle bir-iki günlük bir şey değildir. Mikrop bedeninize yerleşiyor ve zayıf zamanınızı kolluyor. O yüzden bağışıklık sisteminizi kış yaz demeden doğru beslenip dinç tutmanız gerekir.
Size sıkıca giyinin demeye gerek yok çünkü nasıl olsa anneniz, eşiniz bunları söyler. Bu yazının esas amacı, ne tür yiyecekleri, bitkileri, çayları tüketerek gripten korunabiliriz ve yakalandığımız zaman gribi nasıl hafif bir şekilde atlatabiliriz?
* Elma sirkesi ve bal: Sabah kalkınca ilk iş olarak içilen elma sirkesinin yağ yakmayı artırdığı ilk ortaya çıktığı zaman diyet dünyasında baya ses getirmişti. Bunu bilmeyen yoktur. İçine koyacak olduğunuz bir kaşık bal, hem vücut direncinizi yüksek tutacak hem de zihninizi dinlendirecektir. Bununla birlikte bu karışımı öksürük kesici olarak da kullanabilirsiniz.
* Ayaklara sıcak su banyosu: Büyüklerimiz "ayağını sıcak, başını serin tut" demişler. Bu söz çok doğrudur. Ayaklardaki ısı bütün bedeninize yayılır ve kolayca üşümezsiniz. Sıcak suyun içerisine birkaç damla da okaliptus yağını damlatabilirsiniz. Sıcak su banyosundan sonra, bir müddet yorganın altında ter atmak da mikroorganizmaların vücudumuzdan uzaklaştırılması amacıyla yapılan iyi bir yöntemdir. Fakat, sakın terinizin üzerinizde soğumasına müsaade etmeyin. İyileşmeye çalışırken daha daha kötü duruma gelebilirsiniz.
* C vitamini: Yapılan araştırmalar göstermektedir ki gribe yakalandıktan sonra almış olduğumuz C vitamininin gribe bir yararı yoktur. Fakat önceleri korunma amacıyla kullanıldığı zaman faydaları say say bitmez. O yüzden günlük en az 1 tane portakal ya da mandalina gibi turunçgillerden tüketmeye gayret edin. Mevsimi değil ise yine C vitamini bakımından yeteri kadar zengin olan yeşil biber, maydanoz ve domatesi mutfağınızdan eksik etmeyiniz.
* Meyve tüketimi: Meyveleri birbirinden ayırmak oldukça zordur. Hepsinin ayrı yararı ayrı bir hikmeti vardır. Zararı olan bir meyve görülmemiştir. Hangi meyveyi tüketirseniz tüketin, yiyebiliyorsanız mutlak suretle kabuğuyla birlikte meyvenin kendisini yiyiniz. Kabuğunu soymadan yiyebiliyorsanız kesinlikle soymayın. İyice yıkayın yeter. Suyunu da sıkıp içmeyin. Hem besin değerlerini büyük ölçüde kaybeder, hem de asıl vitaminin gizli olduğu kabuktan faydalanamazsınız. Bununla birlikte meyvenin kendisini tüketmek daha çok tokluk duygusu vermektedir.
* Uyku: Kış aylarında, soğuk havalarda vücudunuzun uyku ihtiyacı artmaktadır. Günde en az 8 saat uyumaya özen gösteriniz.
* Bitki çayları: Hangi bitkinin çayını içerseniz için, katiyyen bitkiyi suyun içinde kaynatmayın, demleyin. Önce suyu kaynatın, ardından bitkileri içine katın. İçinde 1 ila 2 dakika beklettikten sonra suyunu süzün ve için. Tatlandırmak istiyor iseniz dr rafine şeker kullanmak yerine bal kullanınız.
Hazır poşet çaylar kullanım kolaylığı yönünden cazip gözükmektedir lakin olanaklı mertebe bitkileri aktarlardan taze taze edinmeye çalışın. Bu şekilde hem daha hesaplı olur, hem de poşetten alacak olduğunuz verimin fazlasını alırsınız.
Gripten koruyan bitki çayları için aşağıdaki konulara göz atmanızda yarar vardır.
9 Kasım 2014 Pazar
Gripten Korunma Yolları
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
0 yorum:
Yorum Gönder