28 Eylül 2014 Pazar

Bahar Nezlesi (Vernal Konjuktivitis)

Bahar Nezlesi (Vernal Konjuktivitis)

Daha çok çocuk ve gençlerde rastlanılan bu göz hastalığı çift yön­lü bir konjuktivitis şeklidir­­. Her ne kadar adını bahar mevsimin­den  almış olsa da yaz mevsiminde ortaya çıkmakta­dır­. Erkeklerde ve sıcak iklimlerde yaşayanlar­da daha çok görülür­.

Semptomlar; Kaşıntı, ışıktan rahatsız olma, gözde sulanma ve göz kapakların­da şişlik hissidir­­. Vernal konjuktivitis iki şekil­de ortaya çıkmakta­dır­. Palpebral form ve bulbar form­. Bazen  iki şeklin de kombine olduğu olgular ola­bilir­­.

1­. Palpebral form´da üst kapak konjuktivasın­da daha belir­gin olmak üzere bütün konjuktivanın kırmızı renkte olduğu görülür­. Papiller dediğimiz konjuktivada poliglonal ve hipertrofik şekil gösteren  sert, kabarık, üstleri düz olan ve mavi beyaz renkte süt görünümünde kabartılar mevcuttur­.

2­. Bulbar form ise palpebral kadar karakteristik değildir­­. Kızarıklık hafiftir ve jelatinöz kabarık kalınlaşmalar limbusta nodül ya da halka biçimin­de ortaya çıkmakta­dır­. Bazen  interpalpebral ya da subtarsal alanları tutar ya da komşu kornea kenarına doğru hareket eder ve Bowman zarını boza­bilir­­. Bahar nezlesi; folikül, papil, marjinal infiltrat gösteren  trahom, inklüzyon konjuktivitisi, limbal granüloma, phylicten  ya da episkleritisden  ayırt edilme­si gerekmektedir­­. Kaşıntı, eozinofil egemen­liği ve inklüzyon yokluğu karakteristik olup ayırıcı tanıda önemlidir­­.

Tedavisi semptomatiktir­­. Kortizonlu damla ve pomadlar supresyon amacı ­ile kullanılır­­. Ayrıca kriyoterapi ve cerrahi tedavisi de mevcut olup çok büyük vejetasyonlar­da tarsektomi ve eksizyon önerilmektedir­­.

0 yorum:

Yorum Gönder