Beyaz Ekmeğin Zararı ve Kalorisi
Ülkemizin bana göre en mühim beslenme problemlerinden biri, beyaz ekmek yeme alışkanlığıdır. Beyaz ekmek ülkemizde alınan günlük kalori ihtiyacının hemen hemen %30 ila %40'ını oluşturmaktadır.
Kültürümüzde ekmeksiz yemek yeme alışkanlığı da olmadığından ekmek, özellikle Anadolu'da en fazla tüketilen yiyecek maddesidir. Eskiden köylerde tam buğday unundan ekmek yapılmakta iken bugün bu alışkanlık bırakılmış ve köylerin çoğunda fırınlar açılıp beyaz ekmek tüketimi hızla artmıştır.
Beyaz ekmek hiç bir doyurucu değeri olmayan, posa, vitamin ve minerallerden yoksun bir ekmektir. Buğdayın içerisindeki bütün değerlerden yoksun bir ekmektir. Buğdayın içerisindeki bütün değerli yiyecek maddeleri atılmıştır.
Bu ekmekle yalnızca mide doldurulmakta, açlık yatıştırılmakta, bunun karşılığında da kan şekeri yükselmekte, bağırsaklarda hastalıklar ortaya çıkmakta ve gerekli vitamin ve mineraller alınamamaktadır.
Tam buğday unu ile yapılmakta olan ekmekte ise çinko, iyot, E vitamin, omega 3 ve omega 6 yağ asitleri, kalsiyum, D vitamini, protein ve karbonhidratlar vardır ve bu ekmekle beslenen kişilerde şeker hastalığı, şişmanlık, kalp ve damar hastalıkları ve kanser daha az görülmektedir.
Tam buğday ekmeğinde posa ve kepek olduğundan kabızlık yapmaz.
Bu kadar doyurucu değeri olan tam buğday ekmeği yerine beyaz ekmek yiyen kişilerde ileri dönemde şeker hastalığı, kalp ve damar hastalıkları ve tansiyon yüksekliği mutlak suretle çıkacaktır. Bundan ötürü beyaz ekmek yerine tam buğday ekmeği yiyerek sağlıklı beslenmeye çalışmamız gerekir.
29 Eylül 2014 Pazartesi
Beyaz Ekmeğin Zararı ve Kalorisi
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
0 yorum:
Yorum Gönder