30 Ekim 2014 Perşembe

Ensefalosel

ENSEFALOSEL (SEFALOSEL) NEDİR?

Ensefalosel (sefalosel) beyin dokusunun kafa tasındaki bir açıklıktan dışarıya çıkması­dır­­.  Anne rahmindeki gelişim süreci boyunca kafanın arkasındaki ya da önündeki bir açıklık sonucu bu durum gerçekleşebilir­­. Buradan fıtıklaşan kesenin içerisinde beyin yapısı var ­ise "ensefalosel" ismi veri­lir­­. Bazı zamanlar fıtıklaşan kesenin içerisinde beyin yapısı olmaz, yalnızca beyin zarları (meninks) bulunur bu durumda "kraniyal meningosel" ismi veri­lir­­. Sefalosellerde beyin omurilik sıvısı­nın dolaşımı bozulabileceği için genel olarak hidrosefali de duruma eşlik eder­. Burun içine doğru ya da buradan dışarıya taşacak kadar ilerlemiş beyin dokusuna "nazal ensefalosel" denilir­­. Ensefalosel ender izlenilen  bir konjenital anomalidir­­. 10 bin doğumda 1 ila 5 arası oranlar­da izlenmektedir­­.

Ultrason ile kafa tası­nın kenarın­da bir parça görülüşü halinde ve yüksek MS* AFP değeleri var oluşun­da tanıdan şüphelenilir­­.

Sefalosele başka anomalilerin eşlik etme­si yüksek olasılıkdır­­.

Kese içerisinde beyin yapısı var ­ise (ensefalosel) prognoz daha kötüdür, yarıya yakın oran­da ölüm ve büyük oran­da beyinsel ve nörolojik zarar gelişecektir­­. Kese içerisinde beyin yapısı yok ise (kranial meningosel) prognoz daha iyi hat­ta bütünüy­le normal ola­bilir­­.

Ensefaloselin Tedavisi:Tedavi ensefaloselin küçük olduğu ve eşlik edici başka öldürücü anomalilerin bulunmadığı bir­takım hastalar­da ameliyat ile olanaklı ola­bilir­­.

0 yorum:

Yorum Gönder