ENSEFALOSEL (SEFALOSEL) NEDİR?
Ensefalosel (sefalosel) beyin dokusunun kafa tasındaki bir açıklıktan dışarıya çıkmasıdır. Anne rahmindeki gelişim süreci boyunca kafanın arkasındaki ya da önündeki bir açıklık sonucu bu durum gerçekleşebilir. Buradan fıtıklaşan kesenin içerisinde beyin yapısı var ise "ensefalosel" ismi verilir. Bazı zamanlar fıtıklaşan kesenin içerisinde beyin yapısı olmaz, yalnızca beyin zarları (meninks) bulunur bu durumda "kraniyal meningosel" ismi verilir. Sefalosellerde beyin omurilik sıvısının dolaşımı bozulabileceği için genel olarak hidrosefali de duruma eşlik eder. Burun içine doğru ya da buradan dışarıya taşacak kadar ilerlemiş beyin dokusuna "nazal ensefalosel" denilir. Ensefalosel ender izlenilen bir konjenital anomalidir. 10 bin doğumda 1 ila 5 arası oranlarda izlenmektedir.
Ultrason ile kafa tasının kenarında bir parça görülüşü halinde ve yüksek MS* AFP değeleri var oluşunda tanıdan şüphelenilir.
Sefalosele başka anomalilerin eşlik etmesi yüksek olasılıkdır.
Kese içerisinde beyin yapısı var ise (ensefalosel) prognoz daha kötüdür, yarıya yakın oranda ölüm ve büyük oranda beyinsel ve nörolojik zarar gelişecektir. Kese içerisinde beyin yapısı yok ise (kranial meningosel) prognoz daha iyi hatta bütünüyle normal olabilir.
Ensefaloselin Tedavisi:Tedavi ensefaloselin küçük olduğu ve eşlik edici başka öldürücü anomalilerin bulunmadığı birtakım hastalarda ameliyat ile olanaklı olabilir.
30 Ekim 2014 Perşembe
Ensefalosel
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
0 yorum:
Yorum Gönder