25 Ekim 2014 Cumartesi

Kürtajda Parça Kalması Nedir?

KÜRTAJDA PARÇA KALMASI NEDİR?

Kürtajda parça kalması gebeliğin tamamen sonlandırılmama­sı veya rahmin tam olarak temizlenememe­si, özetle; gebelik materyalin­den  bir parçanın hastanın rahmi­nin içerisinde kalma­sı durumudur­. Genel­de kürtaj işlemi uygulandıktan sonra çok nadiren  de olsa gebelik kesesi veya plasentanın küçük bir kısmı­nın rahmin içinde kalma­sı durumudur­.

Kürtaj işlemi sonra­sı yaklaşık olarak hastalar­da %2-3 oranına rahim içinde gebelik ile alakalı parçalar kalabilmektedir­­. Eğer hastanın rahim için de bir miyom durumu mevzu­bahis ise veya rahim iç boşluğun­da bir miyom varlığı var ­ise bu neden­den  kaynaklı olarak normal anatomisi­nin bozuluşu hallerinde kürtaj işlemi uygulamasın­da parça kalma­sı sorunu ortaya çıkar­.

Kürtaj sonra­sı rahmin içinde kalan parçanın belirtileri nelerdir?

Hastaya kürtaj işlemi gerçekleştirilip gebelik sonlandırıldıktan sonrasındaki günler kanamalar gittik­çe azalır ve kesilir çünkü 1 hafta içerisinde azıcık bir miktar kanama olur­. Ama kürtaj işlemi sonra­sı rahmin içerisinde herhangi bir parça kalmış­sa daha sonrasındaki günlerde kanamalar­da azalış yerine artışlar görülür­. Parça kalma­sı halinde hastada parça biçimin­de pıhtılar düşer veya normalden  aşırı kanamalar meydana gelmektedir­­.

Bazı durumlar­da da hasta kürtajdan sonran­da küçük veya büyük parçalar­da düşürebilir­­. Lakin rahim içinde gebelik ile alakalı bir parçanın olup bulunmadığı tam olarak tespit edilemiyorsa hastanın rahmi­nin kasılışı için bir­takım ilaçlar veya antibiyotikler verilir­­. Kürtaj işlemi sonra­sı hastada görülmekte olan ağrılar 1 ila 2 gün içerisinde geçer ama rahim içinde parça kalma­sı halinde ağrılar daha uzun sürmektedir­­. Hat­ta bazı zamanlar bu ağrılar aynı adet sancıları ve krampları biçimin­de görüle­bilir­­.

Mesela hasta da parça kalma­sı halinde ağrılar ve kanamalar meydana gelmez fakat kürtajdan sonran­da yapılmakta olan muayeneler de tesadüf eseri görülür­. Genel­de kürtaj işlemin­den  sonra hastanın rahmin de kalan parçalar enfeksiyona veya başka bir komplikasyona sebep olmayışı için kürtaj olduktan 1 hafta sonra mutlak suretle kontrol muayenesine çağrılmaktadır­­. Bu muayene sırasın­da hastanın rahmi­nin içerisinde parça kalmış ve buda ultrason­da belirlenmiş ise yeniden  hastaya küçük bir teşebbüs ile içeride kalan parçalar temizlenir­­.

Ancak bir­takım hallerde hastaya ilaç tedavisi verilir­­. Bilhassa kalan parçanın temizlenme­si işlemi kürtaj işlemin­den  daha az zaman­da çok kolay olarak yapılmaktadır­­. Ayrıca hasta için herhangi bir anestezi işlemine gereksinim duyulmamakta­dır­­. Rahimde parça kalma­sı eğer farkına varıldığın­da temizlenme­si halinde hastada kadın hastalıkları, adet düzenleri ve hamile kalma konuları ile alakalı olarak hiç bir sakınca bulunmamaktadır­­. Genel­de küçük haftalar­da uygulanılan kürtaj işlemleri­nin sonra­sı hastada süren  kanamalar ve kasık ağrıları oluşmasına neden  olur­.

0 yorum:

Yorum Gönder