21 Ekim 2014 Salı

Kabızlık Tedavisinde Hangi İlaçlar Kullanılır?

Kabızlık Tedavisinde Hangi İlaçlar Kullanılır?

Kabızlık çoğu kez alınan kolay tedbirlerle üstesin­den  gelinebilen  bir problemdir­­. Bazı hallerde ise laksatif olarak isimlendiri­len  ağız yoluyla alınan ilaçlar problemin çözümün­de oldukça faydalı ola­bilir­­.

Şu an­da eczanelerde laksatif olarak kullanıma sunulan oldukça fazla sayıda ilaç vardır­­. Bu ilaçları temel­de 2 gruba ayırmak mümkündür: uyarıcı laksatifler ve mekanik laksatifler­. Uyarıcı bulunanlar kalın bağırsağın hareketleri­ni uyarıp kabızlığı gideren  ilaçlardır­­. Bu ilaçlar kabızlık sorunu­nu çözme konusun­da oldukça tesirli olmalarına karşın belirli bir müddet sonun­da bağırsağı bu maddelere karşı bağımlı hale geti­rip "bağırsak tembelliğine" yol açabilecekleri için kısa süreli kullanılmaları gerekiyor­. Bu ilaçlar ayrıca bağırsak kramplarına ve fışkırır şekilde dışkılama gibi yan tesirlere de neden  ola­bilir­ler­.

Mekanik laksatifler ise kabızlık sorununu dışkı­nın nitelikleri­ni değiştirerek çözerler­. Bu ilaçlar kalın bağırsağın doğal hareketleri­ni etkilemedikleri için yan tesirleri daha azdır ve daha uzun süreli kullanıla­bilirler­.

Başka bir çözüm de lavman olarak isimlendiri­len  işlemlerdir­­. Makattan kalın bağırsak içerisi­ne verilip uygulanmakta olan bu ilaçlar doktor tavsiye­si ile belli aralıklarla uygulandıkların­da bilhassa uzun zaman­dan beri dışkılamanın gerçekleşemediği hallerde oldukça tesirli ola­bilirler­.

0 yorum:

Yorum Gönder