ROKA
Yeşillik de dediğimiz yeşil yapraklı sebzeler birçoğu kişi tarafı ile oldukça sevilerek tüketilmektedir. Yeşil yapraklı sebzelerin sağlık yönünden da birçok faydası bulunur. Bilhassa yaşlı insanlar ve hasta insanlar sağlıkları için daha çok sebze ağırlıklı beslenirler. Kış mevsiminde yetiştirilen roka, maydanoz, tere otu, marul gibi yeşil yapraklı sebzeler genel olarak salatalar için doğranarak afiyetle tüketilir. Bu sebzelere zeytinyağı ve limon suyu da ilave edilince salatalar daha lezzetli ve daha şifalı olmaktadır.
Rokanın Faydaları Nelerdir?
Yeşil yapraklı kış sebzeleri içerisinde mühim bir yeri olan roka birçok kişi tarafı ile sevilerek tüketilir. Sevilerek tüketilen bu yeşil yapraklı sebzenin sağlık yönünden da birçok faydası bulunur. Bilhassa Akdeniz ve Ege bölgelerinde çokça tüketilir. İşte roka faydalarından bazısı şöyledir:
Roka, A ve C vitaminlerini ihtiva eder.
İçeriğinde potasyum, demir ve kükürt gibi mineral maddeler de bulunmaktadır.
Zayıflamak isteyenlerin de diyet listesinden ayırmadıkları bir sebze tipidir. Kalorisi oldukça azdır. 100 gramında 25 kalori bulunur. Kilo kaybetmek isteyen kişiler rokayı bolca tüketebilir.
Cinsel gücü arttırarak cinsel yaşamın düzenlenmesine destek olmaktadır.
İyi bir idrar söktürücüdür.
Sindirim sistemini rahatlatarak hazımsızlığı ve şişikliği önler.
Astıma karşı da fayda sağlaması roka faydaları arasında olur.
Bağırsak iltihaplarını önlemeye destek olmaktadır. Bağırsaklar için faydalıdır.
Kas kasılmalarını engeller.
Kan damarlarına fayda sağlar.
Omega 3 yönünden zengin bir sebzedir.
Birçok kanser türünün engellenmesine destek olmaktadır. Kanserli tümörlerin büyümesini engeller. Bilhassa prostat, göğüs, kolon ve yumurtalık kanserlerine karşı koruma sağlar.
Vücudun toksin maddelerden arınmasına destek olmaktadır.
Kolesterolün dengelenmesine büyük katkı sağlar. Kolesterol rahatsızlığı yaşayanlar rahatlıkla tüketebilir.
Anemi yani kansızlığa karşı da oldukça faydalı bir bitki tipidir.
Mideyi rahatlatır, mide için faydalıdır.
Karaciğer için büyük bir sağlık kaynağıdır.
Antibakteriyel ve antiviral özelliklere maliktir.
Tırnaklar ve saç için de fayda sağlar. Tenin güzelleşmesine destek olmaktadır.
İyi bir kalsiyum ve demir kaynağıdır.
İskorbüt hastalığına karşı koruma sağlar.
Kemiklerin güçlenmesine destek olmaktadır. Kemik ve eklem ağrılarının giderilmesine imkan vermektedir.
Beyin işlevlerini geliştirici özelliği bulunur.
Alzheimer hastalığının tedavisine katkı sağlar.
Dalak için faydalı bir bitki tipidir.
Rokanın Faydaları Roka Nasıl Tüketilmelidir?
Bu oldukça şifalı sebzeyi pişirerek tüketmek yerine salata çeşitlerinde çiğ olarak tüketmek gerekir. Roka pişirildiğinde içerisindeki birçok vitamin ve minerali kaybetmektedir. Bundan ötürü yüksek ısıda uzun süre pişirmek yerine en fazla 5 dakika suda haşlayarak ya da hiç bir işlem uygulamadan çiğ salata çeşitlerinde tüketmenizi öneririz. Ayrıca hazırlanan sandviçlerin içerisine de bu şifalı sebzeyi koyarak tüketebilirsiniz. Ceviz ve peynir ikilisi ile de salata biçiminde tüketilişi genelde tercih edilir. Yoğurtla sos hazırlayıp tüketilişi de oldukça lezzetlidir.
31 Ekim 2014 Cuma
Rokanın Faydaları
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
0 yorum:
Yorum Gönder