GEBELİKTE VAJİNAL AKINTI
Hanımların büyük kısmında gebelik çağında vajinal akıntı olmaktadır.Lökore ( beyaz akıntı ) olarak isimlendirilen bu akıntı sulu, beyaz ya da hafif kokulu veya kokusuz bir akıntıdır. Nedeni hormonların gebelik esnasında çok fazla genişleyen vajina duvarına yapmış olduğu etkidir. Vajinal akıntı gebelik süresinde artabilir ve şiddetlenebilir. Akıntının içeriğinde yer alan yüksek asit oranının, zararlı bakterilerin üremesini engellemede rolü olduğu düşünülmektedir.
Doğum yaptıktan sonra da vajinal akıntınız olabilir. Loşi (lohusalık akıntısı) olarak isimlendirilen bu akıntının nedeni hormonal iniş çıkışlardır ve miktarı, görünümü ve süresi farklılıklar gösterir. Başlangıçta kanlı iken dört gün kadar sonra rengi açılır ve kahverengimsi bir renk almaktadır.On gün sonra da beyaz ve sarıya çalan bir renge döner. Arada bir pıhtı geldiği de olmaktadır. Bu gebelikdan sonra akıntı, 2 - 8 hafta arasında sürmektedir.
Vajinal akıntı, vajinal enfeksiyonun belirtisi de olabilir. Akıntın ızın yeşile çalan , sarımsı, koyu ve peynir kıvamında ve ağır kokuluysa ve buna kızarıklık, kaşınma ve vulvada tahriş eşlik ediyorsa, vajinal enfeksiyon geçiriyor olabilirsiniz. Bakteriyel vajinit yaygın bir vajinal enfeksiyon tipidir. Pis kokulu ve gri ile yeşile çalan bir renk arası akıntıya neden olur ve erken doğum ile ilişiklendirilir. Gebelikte sık görülmekte olan başka vajinal enfeksiyonlar; pamukçuk ve trikomoniyazdır. Her ikisi de bebeğe zarar vermez ve gebelik esnasında tedavi edilebilmektedir.
Gebelikte devamlı ve şiddetli sulu akıntı suyunuzun geldiği manasına gelebilir. Kanlı koyu kıvama sahip ve mukoza gibi bir vajinal akıntı da rahim ağzıyla ilgili bir sorunu işaret edebilir.
VAJİNAL AKINTI İÇİN NELER YAPILABİLİR?
Hamilelik çağında gebeliğe bağlı meydana gelen akıntıyla baş etmek amacı ile günlük ped kullanabilirsiniz.Oluşabilecek enfeksiyon riskini azaltmak amaçlı aşağıdaki önerileri dikkate alın.
- Duş alırken vajinanıza su tutmayın yani vajinal duş yapmayın. Vajinayı su ile yıkamak vajinın florasını yani mikroorganizmal dengesini altüst edip bakteriyel vajinite neden olabilir.
- Pamuklu iç çamaşırı kullanın.
- Rahat ve bol giysiler giyin. Dar pantolonlardan, taytlardan ve cimnastikçi mayolarından uzak durun.
VAJİNAL AKINTI İÇİN NE ZAMAN DOKTORA BAŞVURMALISINIZ?
Aşağıdaki hallerde doktora başvurunuz,
- Akıntının yanı sıra karın ağrısı ve ateş varsa,
- Akıntı yeşile çalan , sarıya çalan bir renk alıp kötü koktuğunda veya koyu, peynir kıvamında ya da pıhtı gibi olduğunda ya da kan geldiğinde,
- Akıntıya vulvada acı, yanma, kızarıklık ve kaşıntı eşlik ediyorsa,
- Sürekli ve şiddetli sulu akıntınız var ise,
- Yakın zamanda amniyosentez yaptırdıysanız ve vajinal akıntınızda artış oldu ise .Bu amniyotik sıvı sızıntısı belirtisi olabilir.
Doğum yaptıktan sonra aşağıdaki durumlarla karşı karşıya kalırsanız doktorunuz ile bu durumu görüşün.
- Dört saat boyunca saatte bir sırılsıklam bir pedi atıyorsanız.Başınız dönüyor ve kan kaybınız artıyorsa , dört saati beklemeyin . Dört saati beklemeyin hemen hastaneye başvurun.
- Akıntınızın balık kokusunu andıran kötü bir kokusu varsa,
- Akıntınıza karın ağrısı ve ateş eşlik ediyorsa,
- Karnınızda duyarlılık var ise ve fazlaca sayıda kan pıhtısı geliyorsa.
15 Ekim 2014 Çarşamba
Gebelikte Vajinal Akıntı
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
0 yorum:
Yorum Gönder