12 Ekim 2014 Pazar

Kordon Sarkması

KORDON SARKMASI

Bebeğin zarları açıldıktan sonra göbek kordonunun buradan sarkmasına kordon sarkması denir­­. Acilen sezaryen  gerektiren  epey ciddi bir haldir­­. Genellik­le makat gelişte, erken  doğumda ve ikiz gebeliklerde ilk bebeğin doğumundan sonra görülmekte­dir­­.

Kordon sarkma­sı kadın doğumda karşılaşılabilecek en  acil durumlar­dan bir tanesidir­­.

Kordon sarkma­sı nedir?Amniyon zarı açıla­rak suların gelme­si esnasın­da bebek daha doğum kanalına girme den  evvel göbek kordonu rahim ağzın­dan geçerek vajinaya doğru kayar­. Bazen  vajinayı da geçerek vücut dışına çıka­bilir­­. Oldukça ender karşılaşılmakta olan bir haldir­­. Kordonun sarkmasını müteakip bebek de doğum kanalına girince kordonu sıkıştırır ve içerisindeki kan akımını durdurur­. Bu durumda bebeğin kaybedilişi kaçınılmazdır­­.

Kordon sarkma­sı en  fazla, fetal geliş bozuklukların­da görülmekte­dir­­. Makat geliş ve yan geliş de mü­him risk faktörleridir­­. Aynı şekil­de erken  doğumlar­da veya bebeğin çok küçük olduğu hallerde da daha sık görülmekte­dir­­. Kordonun normalden  uzun veya amniyon sıvısı­nın fazla oluşu da risk yaratır­­.

Bazen  doğum eylemi esnasın­da su kesesi­nin doktor tarafın­dan açılmasını müteakip kordon sarka­bilir­­. Bu durumla bilhassa bebeğin kafası­nın yukarıda olduğu zamanlar­da karşılaşılır­­.

Tanı muayene esnasın­da kordonun elle hissedilişi ile veya vajina dışın­da gözle görülüşü ile konur­.

Kordon sarkma­sı tespit edildiğinde çok acil hareket edilmeli­dir­­. Doktor eli­ni vajinadan çıkarmaz ve bebeğin önde gelen  kısımlarını yukarıya, rahim içerisi­ne doğru ittirerek kordona dolaşımı kesmeyecek alan kazandırmaya çalışır­­. Bu şekil­de aciliyetle ameliyathaneye gidilir­­. Doktorun eli hala vajinadayken  başka bir ekip sezaryen­le bebeği doğurtur­. İhmal edilmiş vakalar­da veya acil sezaryen  şartları­nın sağlanmadığı hallerde bebek kaybedilir­­. Uygun şekil­de müdahale edildiğinde bebekte çoğu zaman sorun yaşanmaz­.

Su kesesi­nin hastane dışın­da açıldığı hallerde kordon sarkar ise, kişi hastaneye ulaşıncaya kadar genel­de bebek kaybedilmektedir­­.

İlgili aramalar: kordon sarkması, kordon sarkması nedir, göbek kordonunun sarkması, doğumda göbek bağının sarkması

0 yorum:

Yorum Gönder