9 Ekim 2014 Perşembe

Gebelikte Kilo Alımı

GEBELİKTE KİLO ALIMI

Çoğu kadın hamileliğin ilk haftalar­da haftada yarım kg­. kadar ağırlık artışın­dan endişe duyarken  kimisi ise de sabah bulantı ve kusmaların­dan dola­yı kilo kaybeder­. Neyse ki doğa böyle ilk üç ayda rahat yemek yiyemeyen  anneleri korur­. Bu süreçte bebeğin ihtiya­cı fazlaca değildir, bu süreçte kilo almayışınız bebeğe zarar vermez­. Ancak bu dönemden  sonra kilo almayışınız, bebeğin besinlere ihtiya­cı artacağın­dan mü­him ölçüde etkilidir­­.

Bu süreçte kay­gı etmeyin ama yemek yiyin­. Ancak kilonuzun belli oranlar­da artma­sı gerektiği­ni de unutmayarak (8 ay boyunca haftada 450-500g) düzenli tartılmaya başlayın­. Kilo alma güçlüğü sürüyorsa yüksek kalori gıdalar yiyin­. Hergün biraz daha çok yemeye başlayın ve yediklerinize biraz kahvaltılık ilave edin­. Ama kilo almak amacıyla diyetinize abur cubur eklemeyin­. Bunun bebeğinize bir faydası olmaz ama si­zin ölçülerinizi genişletir­­.

Fazla kilo aldığınızı farkettiyseniz bilin ki olmanız lazım olan ölçüye dönemezsiniz, en  azın­dan doğum sonrasıki çağa dek­. Bu kilolarınızı sonraki üç ayda almanız lazım olan kiloların yerine de koyamazsınız­. Bebeğini­zin bilhassa sonraki aylar­da devamlı kalori ve besine ihtiya­cı vardır­­. Şimdi fazla kilolarınız olduğun­dan kalori almayı kesemezsiniz­. Hamilelik esnasın­da kilo vermek veya kilo almayı sürdürmek amaçshy;lı perhiz yapmak uygun değildir ve bilhassa bebeğin gelişmesinde ileri derecede önemli olan ikinci ve üçüncü aylar­da tehlikelidir­­.

Aldığınız fazla kiloları vermek amacı ile bir şey yapamazsınız da, bun­dan sonra daha aşırı bir kilo almayı önlemek amacı ile yapabileceğiniz çok şey var­. Bazı kadınlar bulantı kusmalarını önlemek amacı ­ile tatlı gıdalar yedikleri için kilo alırlar­. Sorununuz buysa, diyetinizi yavaşça çeşitleyerek iştahınızı normale döndürebilirsiniz­. Bazı kadınlar ilk üç ayda gebe kadınların çok yeme­si gerektiği­ni düşündüklerin­den  kilo alırlar­. Neden  böyle yapma­mak gerektiğini, bebeğini­zin sağlığı için 30 kilo almadan nasıl yiyebileceğinizi öğrenmek amacı ­ile Beslenme bölümünü gözden  geçirin­. Doğumdan sonran­da kolayca eski kilonuza dönebilmeniz için, olabildiği kadar yüksek kaliteli gıdalar yiyerek tesirli bir biçimde kilo almanız gerekir­­.

Toplam artış­. Her ne kadar bir zamanlar­. 6­.5-7 kg­. alımı­nın normal olduğu söylenmekte idiyse de artık bunun geçerli bulunmadığı bili­nir­­. 9­.5-10 kg’dan az kilo almış annelerin bebeklerin düşük doğum kilolu olma olasılıları fazladır­­.

Bunun yanın­da gebe kadınların kalpleri­ni veya ruhlarını sıkıştıran başka sorunlar, fazla kilo almanın da getirdiği bir­takım rizikolarvardır; Bebeğin değerlendirmesi­nin ve ölçülmesi­nin güçleşmesi; kasların fazla gerilmesine bağlı sırt ağrısı, artmış bitkinlik ve varisler; vajinal doğumun güçleşmesi, gerekiyorsa sezaryen  yapıldıktan sonraki komplikasyonların fazla olması; doğumdan sonra kilo vermenin güç oluşu gibi ­.

Her ne kadar fazla kilo alan annenin iri bebeği olacak inancı yaygınsa da annenin aldığı kiloyla, bebeğin kilosu birbiriyle ilişkisi olan değildir­­. 18 kilo almış bir anne 2 kilo 750 gr’lık bebek doğurabileceği gibi , 10 kilo alan bir anne de 3 kilo 650 gram bir bebek doğura­bilir­­. Kilo almada önemli olan şey yenilenlerin miktarların­dan çok niteliğidir­­.

Ortalama biri için hamilelikte en  ideal kilo alımı 11­.5-16 kg­.’dır­­. ince kemikli bir kadın alt sınıra yakın, kalın kemikli bir kadınsa üst sınıra yakın 3 kilo 750 gramı bebeğin, geri kalanı plasenta, memeler, sıvı ve başka ek dokularıdır­­. Doğum sonrası anne hızla gebelik öncesi kilosuna dönebilir­­.

Ancak bu formül gereksinimlerine göre kadın­dan kadına değişecektir­­. Hamilelik önce­leri çok cılız olan biri­nin ilk üçayda daha fazla kilo alma­sı ve böylece ikici üçaya girerken  ideal kiloya ulaşma­sı veya yaklaşma­sı ve bütün bunların sonun­da 12-16 kg­. alınışı gereklidir­­. Hamilelik önce­leri normal kilosunun % 10 veya % 20 üstünde olan biri daha kısıtlı yemelidir, fakat aldığı kilo 6­.5 kg­.’dan az olmalıdır­­. İyi kalite besinle beslenmeli ve hekim denetiminde olmalıdır­­. Hamilelik hiç bir koşulda kilo vermek amacı ile uygun değildir, çünkü bebek annenin yağ depolarıyla beslenmez­. Bunlar bebek için nir kalori kaynağı ola­bilir, ama doyurucu olmaz­.

İki veya daha fazla bebek taşıyan anneler, hekimleri­nin önerileriyle belirlenecek hedefe uygun olarak daha fazla kilo alımına gereksinim duyarlar­. Ama bu ikizler için iki kat, üçüzler için üç kat değildir; ikizler için ortalama olarak 16-20 kg­. Daha çok bebek olduğun­da daha fazladır­­.

Artış oranı­. Gebe bir kadın ilk üçayda ortalama olarak 1,2-1,6 kg­. ikinci üçayda ise 5,5-6,5 kg­. almaktadır­­. Kilo alımı 8­. ve 9­. aylar­da bu haftada 450 g­. olacak şekil­de olmalı, son ayda ise toplam 450-900g­. alınmalıdır­­.

Kilosunu devamlı kontrol eden  bir kadı­nın bu formüle tam olarak uyduğu çok enderdir­­. Bir hafta 200 gr­.'lık sonraki hafta 650 gr­.'lık kilo alma biçimin­de oynamalar iyidir­­. Fakat her gebe kadı­nın en  büyük hedefi kilo artışını olanaklı mertebe düzenli tutmaya çalışmak ve ani alıp-vermeleri engellemektir­­. Eğer 4­.-8­. aylar arasın­da iki haftadan daha fazla süre hiç kilo almadıysanız, veya ikinci üç ayda haftada 1,2 kg­.'dan fazla aldıysanız, ya da üçüncü üç ayda bir haftada 900 gr­.'dan fazla aldıysanız (eğer fazla tuz alımına bağlı bulunmadığı için eminseniz ) hekiminizle bu konuları görüşmeniz gerekir­­.

Eğer ciddi biçimde planlanan­dan fazla kilo aldığınızı fark ederseniz (örneğin ilk üç ayda 1,2-1,6 yerine 6,5 kg­., ikinci üç ayda 5,5 kg­. yerine 9 kg­.) bebeğinize zarar gelmeyecek biçimde dikkat edin­. Hekiminizle konuşarak yeni hedeflerinizi belirleyin­. (Halen  almış olduğunuz kiloyu ve almanız gerekenleri hesaba katın)­. Unutmayın ki bebeğini­zin gebelik boyunca düzenli şekil­de besine ihtiya­cı var­. Yediklerinize dikkat edin ama perhiz yapmayın­. Kilonuzu başın­dan başlayarak kaydedin, kilo alma­mak amacıyla bebeğinizi perhize sokmayın­.

Gebelikten  önce de fazla kilolu olan kadınların çoğunun gebelikleri güvenli geçer­. Gebeli olsun veya olmasın sağlık sorunları kilolarla beraber artmakta­dır­­. Fazla kilolular­da hem yüksek tansiyon hem de şeker hastalığı rizikosu yükselir ve her ikisi de hamilelikte (preeklampsi ve gebelik diyabeti gibi ) komplikasyon(istenmeyen  durum) oluştura­bilir­­. Şişman kadınlar­da yumurtlama düzenli olmadığın­dan gebelik tarihi­ni tam olarak sapta­mak zor ola­bilir­­. Hekimlerin geleneksel olarak kullanıldığı bir­takım yöntemler (rahim tepesi yüksekliği, rahim büyüklüğü), yağ katmanları yüzün­den  tam değerlendirilemeyebilir­­. Şişman bir karın­da hekimin, bebeğin boyutu ve duruşunu elle değerlendirilişi güç olduğu için doğum esnasın­da sürpriz ile karşılaşma­mak amacıyla ultrason değerlendirme­si gerekmektedir­­. Bebek ortalamadan çok daha büyükse ki genel olarak annelerin tombul oluşu halinde gebelik esnasın­da çok yemeseler de böyle olur doğum güç ola­bilir­­. Son olarak sezaryen  gerekirse büyük bir karın hem cerrahi girişimde hem iyileşmede komplikasyona sebep ola­bilir­­.

Bütün aşırı riskli gebeliklerde olduğu şekil­de iyi bir tıbbi bakın şansı anne ve bebekten  yana büyü ölçüde değiştirile­bilir­­. Gebeliğin başın­dan başlayarak düşük riskli bir gebeye oranla daha fazla testten  geçersiniz­. Ultrason önce gebeliğin yaşını tam olarak belirlemek, sonra bebeğin boyutları ve duruşunu sapta­mak amacıyla yapılacaktır­­. İkinci üçay sonunda, gebelik diyabeti tarama­sı için en  az bir şeker yükleme testi yapılarak, diyabet gelişim belirtisi olup olmadığına bakılacaktır­­. Gebeliğin sonuna doğru, bebeğin durumunu izlemek amacı ile zorlamasız testler ve başka tanısal testler yapılacaktır­­.

Hamilelikte kişisel bakım da önemlidir­­. Hekiminiz, sigara içmemeniz ve si­zin kontrolünüzde olan başka gebelik riskleri­ni asgari­ye indirmeniz için sizi uyaracaktır­­. Diyet yapmamanız gerektiği şekil­de fazla kilo da almamanız gerekir­­. Çoğu zaman tombul kadınlar gebelik esnasın­da önerilen  11­.5 – 15­.5 kg’dan daha az kilo alır­­. Bu da ne bebeklerin ne de kendileri­nin sağlığını kötü etkilemektedir­­. Ama kalorisi ­düşük diyetler en  az 1800 kalori içermeli ve vitamin, mineral ve protein yönün­den  zengin olmalıdır­­. Her lokmayı saymak si­zin için bilhassa mineral ve vitamin hapları almak kadar önelidir­­. Hekimini­zin önerileri doğrultusun­da düzenli alıştır­ma yapmak, yiyecek alımını çok azaltmadan kilonuzun kontrolünü sağlayacaktır­­.

Eğer düşünüyorsanız, bir sonraki gebeliğinizde, gebelik öncesi ideal kilonuza olabildiği kadar yakın olmaya çabalayın­. Bu, gebeliğin gidişi­ni kolaylaştıracaktır­­.

0 yorum:

Yorum Gönder