29 Ekim 2014 Çarşamba

Omfalosel

OMFALOSEL (Omphalocele)

Omfaloselde bebeğin bağırsakları, karın zarı (periton) ile kaplıdır­­.  Burdaki sorun karın duvarın­da bulunan kasların iyi kapanmama­sı neticesi olmakta­dır­­.  Omfalosel olan bebeklerin yaklaşık %25-50'sin­de başka problemler de buluna­bilir­­. Bunlar kalıt­sal problemler (kromozomal anormallikler), doğum­sal diyafragma hernisi ve kalp anomalileri ola­bilir­­. Bun­dan ötürü gastroşizisten  ayrımı önemlidir­­. Omfalosel­de amniyosentez yapılması gerekir­­. Fetal ekokardiyografi de yaptırmak gerekir­­.

omfalosel nedir

Omfalosel farklı boyutlar­da ola­bilir­­. Küçük bulunanlar­da karın­dan fıtıklaşan kesenin içerisinde yalnızca bağırsaklar bulunurken, daha büyük bulunanlar­da karaciğer ya da dalak da dışarıda buluna­bilir­­.

Bütün yapılan tetkiklerin ve amniyosentez sonucu ve eşlik edici anomalilerin tümü aile ile bir­likte tartışılarak ailenin gebeliğin sona erdirilmesi (kürtaj) ya da devam etme­si hususun­da fikri alınmaktadır­­.

Bu bebeklerde sezaryen­le doğum önerilmektedir­­. Doğumun bebeğin ameliyat olabileceği, donanımlı bir merkezde gerçekleşme­si gerekiyor­.

Tedavi için bebek doğduktan sonra ameliyat gerekir­­.

Ameliyat genel olarak başarılı geçmektedir fakat eğer bebekte buna eşlik eden başka anomaliler var ­ise bebeğin durumu bu anomalilerin ne olduğuna ve ciddiyetine göre farklılık göstermekte­dir­­. Bebekte omfalosel hari­cinde başka anormallikler yok ise %90 oranın­da yaşama şansı bulunmaktadır­­.  Beraberinde oligohidramnios ya da polihidramnois (bebeğin suyunun az ya da fazla oluşu) var ­ise kromozomal anomali rizikosu artar ve bebeğin yaşama şansı azalır­.

0 yorum:

Yorum Gönder