PANKREAS NAKLİ
Dünyada ve Türkiye’de başarılı bir şekilde yapılmakta olan pankreas nakli, şeker hastalığını tamamen silmeye yönelik bir tedavidir. Lakin zor bir ameliyattır ve pankreas nakline bağlı ölüm rizikosu %10-15 arasıdır. Buna rağmen hastaların %85’i gibi büyük bazısı bütünüyle tedavi edilmektedir. Bir grup hasta ise organ uyumsuzluğu nedeniyle tekrar diyabete döner.
İlk Pankreas nakli ne zaman yapıldı?
1966 senesinde ABD Minesota Üniversitesinde Kelly ve Lillehei tarafından yapılmıştır.Böbrek yetersizliği olan bir hastaya Böbrek nakli ile birlikte yapılmıştır. Canlı vericili pankreas nakli ise ilk kez 1979’da Sutherland tarafından yapılmıştır.
Bugüne kadar kaç kişiye pankreas nakli yapıldı?
International Pancreas Transplant Registry’nin 2004 senesi verilerine göre, 15000’i ABD’de, 6000’i ABD dışı merkezlerde (%84’ü Avrupa merkezleri) yapılmakta olan toplam 21000 pankreas nakli yapılmıştır ve her sene ortalama olarak 1900 vaka bu listeye eklenmektedir. Vakaların yüzde 75 ABD’de diğerleri başta Avrupa olmak üzere başka ülkelerdir.
Türkiye'de Pankreas nakli yapılıyor mu?
Ülkemizde Akdeniz Üniversitesi tarafından Şubat 2003- Kasım 2009 yılları içerisinde 44 hastaya pankreas nakli yapılmıştır.
Pankreas naklinin ne tür faydaları vardır?
Günümüzde İnsülin tedavisi uygulama teknikleri çok gelişmiş olmasına karşın hiçbiri pankreas nakli kadar tesirli değildir . Nakil ile hastaların yüzde 80’i bütünüyle tedavi edilmektedir. İnsülinsiz yaşam ve yaşam kalitesinin düzelmesi ve komplikasyonların engellenişi başka olumlu yönde etkilerdir.
Pankreas nakli nasıl yapılır?
Üç şekilde yapılabilir. Eşzamanlı pankreas ve böbrek nakli, önce böbrek sonra pankreas nakli, yalnız başına pankreas nakli olarak yapılabilir.
Uygulamada yöntemler arasında fark oluyor mu?
Dünyada pankreas organ nakli yapılmakta olan hastaların 1 yıllık sağ kalımı yüzde 95–98 arasındadır , 5 yıllık takipte yüzde 78 cıvarındadır ve en fazla ölüm nedeni kardiyovasküler hastalıklardır. Her üç yöntem arasında farklar vardır. En çok Eşzamanlı böbrek ve pankreas nakli uygulanır.
Pankreas nakli kimlere yapılabilir?
C-peptid düzeyleri düşük, insüline bağımlı, tür 1 diyabeti olan hastalarda. Bilhassa ciddi nefropati ya da son çağ böbrek yetmezliği var ise ve 55 yaşından küçük ise böbrek-pankreas nakli için endikasyon vardır. Pankreas adacık hücrelerinden insülin sekresyonu tükenmediği sürece, Tip 2 diyabetli hastalara genel olarak nakil düşünülmez, komplikasyon(istenmeyen durum) var oluşunda nakil düşünülebilir.
Pankreas nakli kimlere yapılamıyor?
Ameliyat esnasında risk yaratacak kalp ve akciğer hastalığı varlığı, Anjiyografi ile gösterilmiş ciddi kalp hastalığı, Geçirilmiş kalp krizi, Aktif enfeksiyon varlığı, Malignite (Kanser ) varlığı, Ciddi psikiyatrik hastalık, Aşırı şişmanlık (BMI>32 kg/m2), Alkol ya da madde bağımlılığı hallerinde nakil yapılamaz.
Pankreas naklinde organ nereye yerleştirilir?
Pankreas greftinin yerleştirilişi için sağ parakolik alan hazırlanır ve eğer böbrek nakli de yapılacak ise bunun için sol iliak fossa kullanılır.
Pankreas naklinde organın dış salgısını drenaj için ne yapmak gerekir?
Pankreas naklinde, pankreas greftindeki Onikiparmak Bağırsağı mesaneye (idrar torbası) ve ince bağırsağa bağlanmaktadır.
Pankreas naklinden sonra ne gibi komplikasyonlar(istenmeyen durumlar) olabilir?Nakildan sonra cerrahi komplikasyon(istenmeyen durum) gelişebilir, damarlarda tromboz (pıhtılaşma), enfeksiyon, pankreasın ekzokrin drenajına bağlı komplikasyonlar(istenmeyen durumlar) gelişebilir.
Pankreas naklinin ne gibi yararları vardır?
Pankreas nakli hayat kurtaran bir yöntem değildir. Diyabetin risklerini azaltarak, hayat kalitesini arttıran bir yöntemdir. Glisemik kontrol, diyaliz ve son çağ böbrek yetmezliğinin düzeltilişi ile beraber mortalite ve morbiditeyi düzeltir. Diyabete bağlı gelişen nefropatiyi (böbrek hastalığını ), otonomik ve periferik nöropatiyi (Sinir hastalığını) düzeltir. Diyabetik retinopatideki(Gözdibindeki tutulum ) lezyonların ilerleyişini engeller.nakil edilen böbrekte Şeker hastalığına bağlı tutulum görülmemektedir .
10 Ekim 2014 Cuma
Pankreas Nakli
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
0 yorum:
Yorum Gönder