GEBELİKTE GUATR
Yeni meydana gelen guatr ya da var olan guatrın hızlı büyüyüşü genç ve gebe kadınlarda fazladır. Bunun nedeni günlük gereksinim ile günlük alınan iyot miktarı arasında bulunan farkın artışıdır. Tiroid bezinin uyum işleyişinden ötürü guatr olmaktadır.
İyot eksikliğinin fazla olduğu gebeliğin 2. haftasında çocukta guatr oluşma riski vardır. Buna yenidoğan guatr'ı denilir. Bu hastalıkta iyot eksikliğinin olduğu coğrafyalarda sık görülmektedir. Gebe kadınların bu iyot gereksinimlerini karşılayabilmeleri için iyotlu tuz tüketimi önerilmemektedir. Çünkü çok yüksek miktarlarda iyotlu tuz almaları gereklidir. Bu da gebelerde yüksek tansiyon gelişim ve ödem oluşma riskini arttırmaktadır. Bundan ötürü de gebeler günlük 200 mikrogram'lık tabletler halinde iyot almalıdırlar. Bu tedavi sayesinde annede yeni guatr oluşumu ve var olan guatrın büyüyüşü önlenir. Ayrıca çocuktaki iyot eksikliği de giderilip yenidoğan guatrı oluşumu engellenir.
Genç kadınlarda gebe kaldıkları sırada guatrları mevcutsa bu tedavi guatrlarının büyümesini engelleyemez. Bundan ötürü de bu hastalar da tiroit hormonu preparatları kullanımı gerekir. Bu tedavinin çocuğa hiç bir yan tesirsi ve zararı bulunmaz. Çünkü tiroit hormonları plasentadan geçemez.
Sonuç olarak guatrsız gebelerde mutlak suretle iyot tedavisi uygulanmalı, guatrlı gebelerde ise buna ilaveten tiroit hormon tedavisi de uygulanmalıdır. Bu tedavi çocuğa zarar yerine fayda getirir. Eğer tedavi uygulanmazsa çocukta guatr gelişim riski fazladır.
7 Ekim 2014 Salı
Gebelikte Guatr
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
0 yorum:
Yorum Gönder